Εξελίξεις στην παιδεία- Μας βλέπω πάλι στους δρόμους!

Τον τελευταίο καιρό απέφευγα συνειδητά να αναφερθώ στο θέμα της παιδείας και των πανεπιστημίων καθώς περίμενα να αρχίσει η πραγματική εφαρμογή του νόμου πλαισίου που δείχνει και το πραγματικό του πρόσωπο…

Δυστυχώς αυτή η ώρα έφτασε!

Σύμψωνα με την εφημερίδα Ελευθερος τύπος και το σημερινό άρθρο Τέρμα στους «αιώνιους» ήρθε ο καιρός για να την εφαρμογή των παρακάτω:

• Προωθείται εκκαθάριση μητρώων από τους ανενεργούς φοιτητές μέχρι το τέλος του έτους

• Καθιερώνονται προαπαιτούμενα μαθήματα για τη συνέχιση των σπουδών

• Πειθαρχικός έλεγχος στους πανεπιστημιακούς

•Ορισμός εξαμήνου στις 13 εβδομάδες

• Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα

• Αλλάζει το σύστημα χρηματοδότησης

Δηλαδή στην ουσία κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τους φοιτητές να σπουδάσουν σε ένα αξιοπρεπές σύστημα παιδείας με άμεσο αντίκρυσμα στην μετέπειτα πορεία τους στην αγορα εργασίας. Και σαν να μην φτάνει αυτό, τους αφαιρεί και την δυνατότητα να αντιδράσουν στενεύοντάς τους τα περιθώρια.

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις με πρόσχημα το ότι πρέπει να συμβαδίζουμε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυσχαιράνουν το έργο των φοιτητών να τελειώσουν τις σπουδές τους.

Τα μέτρα αυτά πλήττουν ειδικά τους φοιτητές που η οικογένειά τους δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτεί και αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τελειώσουν τη σχολή τους στα προκαθορισμένα όρια.

Με τη θέσπιση των 13 εβδομάδων ως ελάχιστο χρόνο για την ολοκλήρωση του εξαμήνου, αφαιρείται αυτόματα απο τους φοιτητές και η δυνατότητα να αντιδράσουν μέσα από το (όχι καλό αλλά αναγκαίο κάποιες φορές) μέτρο της κατάληψης, αφου αν κλείσουν τη σχολή τους έστω και για μια μέρα θα έχουν σοβαρές πιθανότητες να χάσουν το εξάμηνο τους.

Και εμείς τι κάνουμε; Θα τα αφήσουμε να περάσουν έτσι;


Ελπίζω να ξυπνήσουν όλοι οι φοιτητές και μέσω μαζικών συνελεύσεων και αντιδράσεων να εμποδίσουμε και πάλι τις εις βάρος μας μεταρρυθμίσεις.

 

Αυτό όμως προυποθέτει ότι κάποιοι πρέπει να ξεκολλήσουν απο τα μικροκομματικά κολλημένα τους μυαλά και να συνειδητοποιήσουν ότι αν αφήσουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, κάποιοι δεν θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν ποτέ και ενδεχομένως να είναι και οι ίδιοι αυτοί.

Αυτό που θέλω να πώ απευθυνόμενος στους φοιτητές είναι πριν ρίξουν τον ψήφο τους σε μια παράταξη, όποια και αν είναι αυτή, να είναι σίγουροι για το τι λέει αυτή στο πλαίσιο της μέσα σε μια συνέλευση ή τι θέσεις υποστηρίζει αυτή και να είναι σύμφωνοι με αυτό.

Δηλαδή ψηφίσε Δαπ αν αυτό θέλεις ή επειδή έβαλε ο φίλος σου και σου είπε να τον ψηφίσεις, αλλά πριν σκέψου με τι συμφωνείς με αυτή σου την κίνηση! Μπορεί να είναι εις βάρος σου…

Εμπρός λοιπόν για μαζικές αντιδράσεις, γιατί ένα πάντως είναι το σίγουρο: όσο προσπαθούν να περάσουν τέτοιους νόμους θα μας βρίσκουνε μπροστά τους!

2 Σχόλια

 1. σιγά μην διώξουν τα κομματόσκυλα… ιδιαίτερα αυτά της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ….

 2. Όντως! Και σήμερα που είχαμε γενική συνέλευση φαινοταν καθαρά.. ο καθένας είχε έρθει να ψηφίσει κάτι συγκεκριμένο και δεν προκειται να το άλλαζε με τπτ. Ότι έλεγαν οι των άλλων παρατάξεων στους περισσότερους από το ένα αυτί έμπαινε και από το άλλο έβγαινε… Δεν πειράζει η προσπάθεια μετράει.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • My Banner


 • H ΡΑΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ (και έχουν banner):


  AKOYEI:

  Studio_Fm1


  Ράδιο Ένταση 100.6 FM

  GrRock.NeT

  ΒΛΕΠΕΙ:

  ΕΞΑΝΤΑΣ
  infowar

  ΣΤΗΡΙΖΕΙ:

  Εδώ 

Πολυτεχνείο

  ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ:

  Διαμοιρασμός οπτικοακουστικού και εντυπου υλικού

  41fak-tracker