Τηλεοπτική προπαγάνδα

Πλέον η τηλεόραση, όσο σκληρό και αν ακούγεται, έχει μετατραπεί σε μέσο χαλιναγώγησης των συνειδήσεων μας και σε έναν άριστο επιβολέα προτύπων που συμφέρει το παρόν καπιταλιστικό σύστημα που επικρατεί τριγύρω, μη αφήνοντας μας το περιθώριο αντίδρασης.

Μέσα από αυτό το blog έχω επανελημένα κατακρίνει την τηλεόραση και τις ειδήσεις που αυτή προβάλει ως μέσο παραπληροφόρησης. Όχι τόσο για την δισπορά αναληθών ειδήσεων, όσο για την μονομερή πληροφόρηση που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Σε αυτό το άρθρο θα στηρίξω και πάλι αυτήν μου την άποψη, αλλά αυτή τη φορά εστιάζοντας στις ψυχαγωγικές εκπομπές και όχι στα ενημερωτικά δελτία των καναλιών. Σε αντίθεση με τα ενημερωτικά δελτία, από τις ψυχαγωγικές εκπομπές, δεν περιμένει κανείς να ενημερωθεί για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του, γι αυτό άλλωστε τις λένε και ψυχαγωγικές. Αυτός είναι και ο λόγος που τις κάνει άκρως επικίνδυνες όταν περνάνε συγκεριμένα μηνύματα/πρότυπα και θα σας εξηγήσω ακριβως τι εννοώ. Βλέποντας ειδήσεις ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει αν κάτι που του παρουσιάζουν είναι κραγμένο ψέμα ή αλήθεια και αν αυτό είναι υπέρ ή κατά του ιδίου. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει και όταν παρακολουθούμε «χαλαρές» εκπομπές με αποκλειστικό σκοπό την ψυχαγωγία μας. Αυτό το γεγονώς κάνει πιο εύκολη την μετάδωση υποσυνείδητων μηνυμάτων μέσω της τηλεόρασης κατευθείαν στον τηλεθεατή.

Έτσι, κατά τη γνώμη μου πάντα, το κάθε κανάλι ξεχωριστά έχει τις δικές του «μη αθώες» εκπομπές από όπου ασκεί την επιρροή του στους τηλεθεατές του. Και για να αρχίσουμε να μιλάμε συγκεκριμένα για τα ελληνικά κανάλια, πρώτος και καλύερος σε αυτό το «παιχνίδι» πρωταγωνιστεί ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ που δείχνει να υποτιμάει τόσο πολύ την νοημοσύνη των τηλεθεατών του, σε τέτοιο σημείο ώστε να προβάλει τις εκπομπές που δείχνουν καθημερινά στους Αμερικάνους για να τους κρατάνε στην άγνοιά τους και να τους επιβάλουν συγκεκριμένες απόψεις, ένα σύστημα που από ότι φαίνεται δουλεύει μια χαρά. Για να καταλάβετε ποιές εκπομπές εννοώ: αν παρακολουθέιτε το κανάλι σίγουρα θα έχετε δει μια εκπομπή (δεν γίνεται να μην την έχετε δεί, κάθε μέρα τη βάζει) που δείχνει τα πιο «απίστευτα» Video που έχουν τραβηχτεί ποτέ. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «ελέγχου των αμερικανικών συνειδήσεων» αφού μέσα στα άλλα τρελά, καθαρά αμερικάνικα, video δείχνει των ηρωισμό των αστυνομικών που επιβάλλουν την τάξη και στο τέλος πάντα συλαμβάνουν τους «επικίνδυνους» ή «στυγνούς» εγκληματίες και με μεγάλη δόση υπερβολής λένε ότι τους οδηγούν εκεί που τους αξίζει, δηλαδή στην φυλακή, ακόμα και αν αυτοί είναι δυο 14χρονοι που πήραν το αυτοκίνητο του πατέρα τους. Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, έχουν και ξεχωριστές εκπομπές οπου επιδεικνύουν τις «τρομερές» συλήψεις των εκεί αστυνομικών που πάντα τυχαίνει να τραβούνται από κάμερες ασφαλείας.

Πόσο ΗΛΙΘΙΟΥΣ μας θεωρείτε εκεί στο ΣΚΑΪ επιτέλους;;;

Δυστυχώς ο ΣΚΑΪ δεν είναι το μόνο κανάλι που μας δείχνει αμερικανιές, σχεδόν όλα τα κανάλια προβάλλουν τις εξ Αμερικής παραγωγές και ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι η σειρά που παίζει στον ΑΝΤ1 και λέγεται «VIVA LAS VEGAS». Η εν λόγω σειρά, από το λίγο που την παρακολούθησα, δείχνει ανάμεσα σε σκηνές με καλίγραμμα σώματα κάτι τυπάδες που πολεμούν το έγκλημα χωρίς καν να είναι αστυνομικοί, χρησιμοποιόντας κατα βάση τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου τους αλλά και της τροχαίας. Οι εν λόγω τύποι δεν συστάζουν να απειλούν, να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, να κλείνουν όποτε θέλουν τις κάμερες της τροχαίας και στο τέλος ως δια μαγείας να συλαμβάνουν πάντα τον εγκληματία! Αν ήταν όλα τόσο εύκολα ‘οσο τα δείχνουν να βάλλω και εγώ 2-3 κάμερες έτσι να βρίσκονται…

Χωρίς να θέλω να βάλλω όλες τις εκπομπές όλων των καναλιών «στο ίδιο καζάνι»,αυτή είναι δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική τηλεόραση σήμερα. Οι εκπομπές που πληρούν το υποκειμενικό κριτήριο της ποιότητας αποτελούν τη μειωψηφία και κατα τη γνώμη μου οι περισσότερες βρίσκονται στα κρατικά κανάλια. Ένα επίσης πολύ μεγάλο θέμα, είναι η εισβολή των διαφημήσεων στην τηλεόραση που πλέον έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε που αυτές αρχίζουν και που τελειώνουν, ένα θέμα που όμως θα αναφερθώ σε επόμενα ποστ καθώς η εισβολή αυτή εχει γίνει παντού (κινηματογράφο, μουσική κλπ) και θέλει συνολική αντιμετώπιση.

Ίσως η λύση δεν είναι να σπάσετε την τηλεόραση αλλά να αρχίσετε σοβαρά να σκεφτέστε τι βλέπετε!

3 Σχόλια

 1. Έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι τα βασικά σενάρια των «serials» γράφονται από το Πεντάγωνο και τις Δυνάμεις Καταστολής (αστυνομία, σερίφηδες, FBI, κλπ).

  Υπάρχουν μερικές σταθερές, ασχέτως του «θέματος»:
  1) Οι δυνάμεις καταστολής είναι καλές. Μπορεί να περιέχουν μερικούς διεφθαρμένους (όπως όλοι οι χώροι) αλλά κατά βάθος δουλεύουν και ρισκάρουν για το καλό σας. Να συνεργάζεστε και να υπακούτε!

  2) Ο κολλητός σου / αδερφός σου / σύζυγός σου / το παιδί σου, μπορεί να είναι κατά βάθος επικίνδυνος και τρομοκράτης. Οφείλεις, ως υπεύθυνος πολίτης και πατριώτης, να τον/την ρουφιανέψεις στις δυνάμεις καταστολής. (Όπως κάνανε τα παιδιά με τους γονείς στο 1984!)

  3) Οι μπάτσοι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους με κάθε τρόπο. Το κάνουν για το καλό σου, βρε χαζέ! Εμπιστέψου την κρίση τους! ΔΕΞΟΥ όλες τις παραβιάσεις. Μην αντιδράς. Είναι επαγγελματίες.

  4) Όποιος ανήλικος πιει μια μπύρα, θα τρακάρει. Στα 21 σου, μεταβολίζεις το αλκοόλ (θαύμα!) και δεν τρακάρεις με τη μια μπύρα.

  5) Ο Θεός είναι υπαρκτός και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

  6) Το Ισραήλ μπορεί να έχει πυρηνικά, αλλά δεν αποτελείται από βρωμερούς και αξύριστους τρομοκράτες! Το Ιράν είναι κακό.

  Βαριέμαι να συνεχίσω. Κατάλαβες τι εννοώ. 😉

 2. Δεν γνωρίζω ποιός τα γράφει αλλά φαίνεται καλά ποιόν εξυπηρετούν όλα αυτά. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι οι ελληνικές παραγωγές δεν έχουν μπέι σε αυτή τη λούμπα ακόμα και προς το παρόν αυτά τα στερεότυπα μας έρχονται κυρίως από την Αμερική όπου έίναι γνωστό πόσο παραπληροφόρηση πέφτει. Έχω αρχίσει να διαβάζω το 1984 και δεν μπορείς να φαναταστείς πόσες ομοιότητες έχω βρει με την ζωη μας τώρα…

 3. Το ζουμί του βιβλίου είναι η Newspeak. Όταν κάποιος δεν έχει μάθει τη λέξη «ελευθερία» δεν ξέρει τι είναι για να διαπράξει το αδίκημα της σκέψης.
  Τώρα μέτρα: ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία … έννοιες που αλλοιώνονται καθημερινά. Το Ιράκ «απελευθερώνεται» σήμερα.

  Το διάβασα πρώτη φορά στα 13. Έκτοτε έχω αγοράσει πολλά αντίτυπα. Συνήθως τα δανείζω και δεν μου τα επιστρέφει κανείς. :ρ

  http://www.online-literature.com/orwell/1984/


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 • My Banner


 • H ΡΑΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ (και έχουν banner):


  AKOYEI:

  Studio_Fm1


  Ράδιο Ένταση 100.6 FM

  GrRock.NeT

  ΒΛΕΠΕΙ:

  ΕΞΑΝΤΑΣ
  infowar

  ΣΤΗΡΙΖΕΙ:

  Εδώ 

Πολυτεχνείο

  ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ:

  Διαμοιρασμός οπτικοακουστικού και εντυπου υλικού

  41fak-tracker