Προσωπικά δεδομένα?? Τι είναι αυτο?

–  Γιατί αγχώνεστε???

-Επειδή έχει ενεργοποιηθεί ο ήχος? ακούνε μέχρι και τι λέμε?

-Γίνονται αυτά στην ΕΛΛΑΣ?

Κι όμως σύντροφοι… Μετά το C4i και την παραίτηση μελών της

Αρχής προσωπικών δεδομένων νέα πρόκληση που απειλεί για

ακόμα μια φορά τις θεμελιώδεις αξίες και ελευθερίες μας.. (όσες μας

έχουν απομείνει τέλος πάντων…)

Με επιστολή του προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χ.Μαρκογιαννάκης, ζητά να επιτραπεί η λειτουργία των καμερών ασφαλείας όλο το 24ωρο, λόγω της «αναβίωσης της τρομοκρατίας» και της «δράσης των κουκουλοφόρων».

Ο κ.Μαρκογιαννάκης θα υποβάλλει το αίτημα να λειτουργούν συνεχώς οι κάμερες οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες κατά μήκος των οδών Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου, καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων. Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός για να υποστηρίξει τα εν λόγω αιτήματα είναι η έξαρση της ανεξέλεγκτης δράσης των κουκουλοφόρων, την οποία η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι ικανή να «αντιμετωπίσει» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Για να ενισχύσει, άλλωστε, τους ισχυρισμούς του, ο κ.Μαρκογιαννάκης προβάλλει το εξής επιχείρημα: «δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται η χρήση καμερών από ιδιώτες και να απαγορεύεται η χρήση τους από την ΕΛ.ΑΣ. Καταλήγουμε, έτσι, στο παράδοξο φαινόμενο η αστυνομία να εκλιπαρεί καταστήματα και τράπεζες που νομίμως εγκαθιστούν και θέτουν σε λειτουργία κάμερες, να της παραχωρήσουν το δικό τους υλικό, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο για τη διαλεύκανση εγκλημάτων.»

Η δράση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Οι 293 κάμερες του συστήματος που τιτλοφορείται «C4I», εγκαταστάθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η λειτουργία τους όφειλε εξαρχής να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις: να μη λειτουργούν σε δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας, πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους και σε χώρους συνάθροισης πολιτών. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν διατεθειμένη να υπακούσει στους εν λόγω περιορισμούς, με αποτέλεσμα δυο φορές να «συλληφθεί» επί του πρακτέου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να της επιβληθούν πρόστιμα.

Μπροστά στην «απαγορευτική» απόφαση της Αρχής για τις κάμερες, η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε άμεσα δράση: προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μα η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε την Αρχή. Στη συνέχεια, προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος γνωμοδότησε ότι «επιτρέπεται η λειτουργία συστήματος τηλεόρασης μόνο υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού και μόνο αν τελούνται αξιόποινες πράξεις.» «Δε μπορούμε να περιμένουμε πότε θα έρθει ο εισαγγελέας για να ανοίξουμε τις κάμερες, όταν οι κουκουλοφόροι επιτίθενται απροειδοποίητα», ανταπαντά το υπουργείο, και μέσω της επιστολής του κ.Μαρκογιαννάκη θα επιχειρήσει να μεταβάλει την άποψη της Αρχής επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

4 Σχόλια

 1. Η κάμερα είναι σα το μαχαίρι το δίκοπο
  για καλό και για κακό,
  ας ασχοληθούμε με το πρώτο το αδύναμο

 2. φίλε GB το θέμα και το τραγικό αυτής της υπόθεσης είναι οτι όλα αυτα τα δεδομένα τα διαχειρίζονται τα όργανα της κρατικής καταστολής. Το δεδομένα κατά τη γνώμη μου είναι οτι παρουσιάζεται όλη αυτή η παράνοια σαν λογικότατο απο τα μέσα…
  Δούλευα σε ενα μαγαζί το οποίο είχε κάμερες, φυσικά τις διαχειριζότανε ο εργοδότης μου, αν ειχε υποψία για οτιδήποτε (π.χ οτι δεν εξυπηρέτησα σωστά έναν πελάτη πήγαινε να ελέγξει…) Αν εγω είχα την υποψία (αν και είμαι σίγουρος) οτι μου έκλεβα τα tips τότε φυσικά και δεν είχα κανένα δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα.. Δεν είναι φυσικά αυτο το παράπονο μου, χαλάλι του!!! εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι περιορίζει ακόμα πιο πολύ τις ελευθερίες μας…

 3. Κια προς αυτούς που θα πουν: αφού τις διαχειρίζεται η αστυνομία, τότε θα συλαμβάνει επιτέλους τα σωστά άτομα και όχι τον κάθε άσχετο, η απάντηση είναι απλή: απλά δεν συμφέρει ακόμα την αστυνομία να συλαμβάνει τους «κουκουλοφόρους» καθώς είναι αντιδεοντολογικό οι αστυνομικοί να συλαμβάνουν τους συναδέλφους τους!

 4. Κωμικοτραγικό αυτό που λες συνάδερφε Saimag!!
  Μόνο που παρέλειψες κατι..
  ΟΙ ΜΠΆΤΣΟΙ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΙΔΕΟΛΟΓΊΑ ΟΎΤΕ ΚΑΝ ΆΠΟΨΗ!!!!!!!!!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s