Ο Ιερώνυμος ζητάει να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα των Θρησκευτικών…

Ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επιχειρώντας να αφαιρέσει το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών από τους Έλληνες μαθητές. Με επιστολή που έστειλε στις 3 Μαρτίου στον υπουργό Παιδείας Α.Σπηλιωτόπουλο, ο Αρχιεπίσκοπος ζητά το μάθημα των Θρησκευτικών να παραμείνει υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επικαλούμενος την Ιερά Σύνοδο και το Σύνταγμα, διατυπώνει στην επιστολή την πάγια θέση της Ιεράς Συνόδου περί υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, το οποίο έχει αρχίσει να περιθωριοποιείται. Συγκεκριμένα, ζητά από τον κ. Σπηλιωτόπουλο να σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος στα σχολεία, στην οποία να επισημαίνεται ότι κανένας μαθητής δεν μπορεί να ζητήσει απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος.

Η αρχιεπισκοπή με τον τρόπο αυτό αντιδρά στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε αποστείλει πρόσφατα σχετική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη μη υποχρεωτική παρακολούθηση των Θρησκευτικών. Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών οφείλουν να έχουν, όχι μόνο οι αλλόθρησκοι μαθητές, αλλά όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, εφόσον επικαλεστούν λόγους συνείδησης. Διευκρινίζεται ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς το μάθημα έχει ομολογιακό και όχι γνωσιολογικό χαρακτήρα. Από τότε, είχε δημιουργηθεί μια σύγχυση, με το υπουργείο Παιδείας να στέλνει αλλεπάλληλες, αντιφατικές εγκυκλίους στα σχολεία.

Στην επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ζητούνται να εξεταστούν επιπλέον 7 προτάσεις-αιτήματα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η αύξηση του αριθμού των θεολόγων που διορίζονται κάθε χρόνο, ο διορισμός θεολόγων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ακόμα, ζητείται η αξιοποίηση θεολόγων στον θρησκευτικό τουρισμό, ο διορισμός 100 θεολόγων στις μητροπόλεις για το ποιμαντικό έργο της εκκλησίας, καθώς και ο διορισμός θεολόγων ως ξεναγών μουσείων ή εκθέσεων βυζαντινών ή μεταβυζαντινών κειμηλίων.

Αναδημοσίευση απο το εγκυρο και αξιόπιστο : www.tvxs.gr
Advertisements

4 Σχόλια

 1. Eγώ προτείνω να καθιερώσουμε θρησκετικό νόμο (σαν τον στρατιώτικο νόμο) ο οποίος να τιμωρεί τα παιδιά που δεν προσέχουν στο μάθημα των θρησκευτικών και δεν κάνουν την προσευχή τους το πρωί. Επίσης ο νόμος αυτός να περιέχει και την παραδειγματική τιμωρία με χρήση του βουργουλα, για όσους παίρνουν κάτω από τη βάση στο συγκεκριμένο μάθημα..

 2. Δεν είμαστε και πολυ μακριά φιλε μου…

 3. επισης να δινονται μορια μπονους για οσους αριστευουν οσον αφορα την εισαγωγη τους στον παραδεισο.

 4. @Reddove
  Νομίζω πως αυτό θα είναι ένα καλό κίνιτρο δια την διαπαίδαγώγηση των των νέων του έθνους μας…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 • My Banner


 • H ΡΑΔΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ (και έχουν banner):


  AKOYEI:

  Studio_Fm1


  Ράδιο Ένταση 100.6 FM

  GrRock.NeT

  ΒΛΕΠΕΙ:

  ΕΞΑΝΤΑΣ
  infowar

  ΣΤΗΡΙΖΕΙ:

  Εδώ 

Πολυτεχνείο

  ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ:

  Διαμοιρασμός οπτικοακουστικού και εντυπου υλικού

  41fak-tracker